EFEKTY REALIZACJI PROGRAMU POPŻ EDYCJA 2021
POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej z terenu województwa opolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 471 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Paczków
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 23034,04 ton żywności;
- 2826 paczek żywnościowych